EN/PL Good practices: teams. A lasting increase in the sense of autonomy.
In one of the British confectionery companies, employees achieved unsatisfactory results in tests measuring their sense of autonomy, identification with the task performed, motivation and job satisfaction, as well as emotional well-being.
The company introduced a group work system - part of the responsibility for the work and its control was removed from the management and passed to the teams.
Teams gained the opportunity to influence the pace of work, organize breaks, split tasks and plan overtime.
Score:
Dobre praktyki: zespoły. Trwały wzrost poczucia autonomii.
Wielka Brytania
W jednej z brytyjskich firm cukierniczych pracownicy osiągali niezadowalające wyniki w testach mierzących ich poczucie autonomii, identyfikację z wykonywanym zadaniem, motywację i zadowolenie z pracy, a także samopoczucie emocjonalne.
W firmie tej wprowadzono system pracy grupowej - część odpowiedzialności za pracę i jej kontrolę została zdjęta z kierownictwa i przekazana zespołom.
Zespoły uzyskały możliwość wpływu na tempo pracy, organizację przerw, rozdział zadań i planowanie nadgodzin.
Wynik:
Po sześciu i ośmiu miesiącach od tej interwencji u pracowników zauważono podwyższenie emocjonalnego samopoczucia oraz trwały wzrost poczucia autonomii.
__________________________________
[1] Cahill J., Landsbergis P. A., Schnall P. L. Reducing Occupational Stress. Materiały z konferencji: Work Stress and Health, Waszyngton, sierpień 1995.
(kopia bloga z lat 2014-2018:
http://wiedzapraktykazmianazysk.bloog.pl Czym-jest-innowacja? ; platforma WP dostępna do 31.03.2018 roku)
Komentarze
Prześlij komentarz